29 mai, 2013
category: Actualitate externa
Planurile de privatizare ar urma sa elibereze instantele judecatoresti de controlul Trezoreriei, plasand cladirile si mii de angajati in mainile companiilor private.
Sistemul ar urma sa fie finantat prin incasarea unor taxe mai mari de la justitiabilii bogati si de la sectorul privat de investitii. Precum si prin incurajarea fondurilor de investitii sa investeasca, avandu-se in vedere o rata atractiva a beneficiilor, potrivit The Times.
Temerile ca privatizarea va eroda independenta instantelor ar putea fi ameliorate prin plasarea instantelor sub o licenta regala, asa cum s-a propus pentru reglementarea presei.
Mai devreme acest an, Secretarul Justitiei, Chris Grayling, a pavat calea pentru aceasta reforma, instruind oficialii sa dezvolte planuri si sa se asigure ca instantele si serviciile tribunalelor furnizeaza fonduri.
Grayling, care se presupune ca este un adept hotarat al reformelor, va prezenta un document in cel mult doua saptamani, in care va arata optiunile, urmand ca schimbarile sa inceapa in toamna acestui an.
Schimbarile au in vedere transferul administrarii si mentenantei cladirilor instantelor catre o companie privata, dar exista si propuneri radicale, precum transferul celor 20.000 de angajati ai instantelor in sectorul privat.
Magistratii nu vor fi afectati de aceste planuri.
Fostul Lord Cancelar, Lord Falconer of Thoroton, s-a opus acestor propuneri.
El a spus publicatiei The Times: “ Sunt de acord sa se faca mai multi bani din folosirea serviciilor instantelor judecatoresti de catre comercianti, si sunt de asemenea de acord ca cei care comit infractiuni sa aiba o contributie mai mare catre curti. Cu ce nu sunt de acord – este privatizarea instantelor. Instantele nu ar trebui sa fie detinute de niciun furnizor privat, intrucat ele trebuie sa fie independente fata de orice interese. Sunt in mod hotarat impotriva plasarii cladirilor instantelor in mainile furnizorilor privati. Instantele nu trebuie sa fie influentate cand isi deschid sau inchid portile sau ca judecatorii sa fie nevoiti sa negocieze cu contractorii privati daca, de exemplu, o instanta poate fi deschisa sambata pentru o chestiune urgenta”.
Autor: Ben Bryant
Sursa: http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/crime/10083214/Courts-may-be-privatised-to-save-Ministry-of-Justice-1bn.html