Lecția de română – Magiunul de Topoloveni
08 septembrie, 2014
category: Evenimente
M-am săturat să aud la stațiile (O)tv truisme despre incompetența, lenea, hoția și furăciunea românească, m-am săturat de ONG-urile care apără câinii vagabonzi și îi strâng de pe strada Mântuleasa ca să-i elibereze pe Moșii Vechi, dar fac front comun întru apărarea cățeilor sălbăticiți din Bucureștiul anarhic ce ucid copii și bătrâni. M-am săturat de știri despre accidente, incidente, false valori și vedete de mucava. Și, ca orice om cu oleacă de probleme diabetice și un infarct mic la activ, mut pe un canal de comedie sau de muzică și mă delectez cu un magiun proaspăt. Cum ce fel de magiun? Magiun nu de la Lidl – ce mitici! – , nici de la Mega și în nici un caz de la Buftea sau Râureni, fie-le țărâna ușoară. Cu riscul de a-mi asuma o licență, mă răsfăț cu magiun de Topoloveni. Scuza utilizării licenței rezidă în faptul că „Magiunul de Topoloveni” a devenit un pleonasm.
Întrucât în țara noastră, care nu a știut să exporte mărci autohtone (branduri, dacă vreți un barbarism) pe Piața Comună europeană, în pofida pretinsului recent război al micului cu bicarbonat de sodiu – dacă nu respecți tradiția micului din carne de berbec/oaie este lesne de înțeles că ai nevoie de adaosuri chimice pentru gust, afânare și consistență -, viu doar la amintitele posturi (O)tv și inexistent în circul media european – au și ei faliții lor… – există un om care a știut ce a vrut. Bibiana Stanciulov Să ne facă celebri și să ne/se mândrească în toată lumea cu un produs neaoș, fără plusuri de media – magiunul de Topoloveni.
Ceea ce nu am auzit încă este existența unui sortiment de pâine românesc Trade Mark (cum ar fi pâinea-n țăst), de cârnat (nu de Pleșcoi neapărat, se fac niște cârnați din satâr în Oltenia, iarna, de bat și pe mama Pleșcoiului) sau de gogoașă – deși la Bruxelles, lângă celebrul pipilăcios, Elena Udrea a dus oarece poale-n brâu, precum și atât de cunoscutele plăcinte cu brânză și mărar maramureșene. În schimb, am auzit despre țepele date Statului (nouă) de Voiculești, Ioan Nicolae și Neculaie, dracu-i știe, și tot așa. Păi ce-ați făcut cu subvențiile de la Guvern? Le-ați băgat în fotbal și amante?
Nu voi înșira aici meritele Sonimpex Topoloveni, deținătoarea unicului brand de țară din România, echipa celor de acolo nu are nevoie de reclamă. Vă îndemn, doar, să mergeți într-un city break pe 11 septembrie, la Topoloveni de Argeș, unde producătorii magiunului și a dulcețurilor Topoloveana găzduiesc evenimentul Ziua Porților Deschise.
Poftă mare!