Conflictul Ponta vs Oettinger: adevarul doare
02 iunie, 2013
Judecand dupa reactia presei si clasei politice din Romania, se pare ca Gunther Oettinger, Comisarul European pentru Energie, a devenit noul inamic public din cauza faptului ca si-a permis sa includa Romania in lista tarilor „fundamental neguvernabile”.
Pentru a intelege contextul in care Oettinger si-a facut declaratiile, trebuie luat in calcul faptul ca ele au fost facute in cadrul unei reuniuni a Camerei de Comert si Industrie Germania – Belgia – Luxemburg. Este normal ca Romania, Bulgaria si Italia, atunci cand sunt privite prin prisma unor industriasi germani sau belgieni, sa para niste tari absolut neguvernabile. Indignarea politicienilor de la Roma, Sofia sau Bucuresti este de inteles, dar orice sondaj onest va arata ca opinia populatiilor din tarile respective este oarecum convergenta cu cea exprimata de comisarul european pentru energie.
Mai mult, fiecare guvern al unei mari puteri are unul sau mai multi oameni de incredere carora li se da posibilitatea si misiunea de a spune transant anumite lucruri care nu pot fi exprimate in clar text de reprezentantii oficiali ai unui guvern. In mod fin si delicat, Berlinul a explicat pentru italieni ca Oettinger se inscrie in aceasta categorie de mesageri. „Nu veti auzi niciodata aprecieri de acest fel referitoare la Italia din partea Guvernului german”, a declarat pentru Il Sole 24 Ore Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel. Atentie! Reprezentantul cancelarului german a declarat ca guvernul de la Berlin nu ar fi spus niciodata asa ceva, dar nu a spus ca guvernul german considera ca Oettinger nu are dreptate sau ca va fi sanctionat. Sapienti sat.
Motivele „rabufnirii” comisarului german tin de o iritare colosala pe care o simte Berlinul in conditiile in care liderii politici din satelitii sai europeni se dovedesc a fi incapabili. In Italia, Germania a muncit din greu pentru a instala un „guvern de tehnocrati” care, desi executa ordinele de la Berlin, a reusit sa aduca economia italiana si mai aproape de colaps. La Sofia s-a produs un mic dezastru care a fost pana la urma reglat, insa obedienta nu substituie competenta. In Romania, dupa ce presiunea Berlinului, cuplata cu cea americana, a produs strutocamila coabitarii bicefale, situatia nu arata deloc roz.
Politicienii din tarile-satelit inca nu au inteles ca epoca slugarniciei facile s-a terminat definitiv. Din cauza provocarilor externe si a crizei economice globale, centrul de comanda si control al Uniunii Europene nu mai este satisfacut de fanariotii obedienti, ci are nevoie urgenta de fanarioti obedienti, competenti, disciplinati si eficienti. Fara o administrare eficienta a coloniilor, intregul proiect unional (federativ) risca sa se prabuseasca, ceea ce este incompatibil cu aspiratiile teutonilor contemporani.
Acum, Berlinul descopera cu stupefactie faptul ca micii slugoi din clasa politica a Europei sudice si estice nu fac fata exigentelor crizei. Rabufnirea lui Oettinger este o expresie a iritarii generate de aceasta descoperire. Cel mai probabil, in curand vom asista la o noua accelerare a procesului de transfer al elementelor de suveranitate nationala de la periferia europeana spre centrul decizional de la Bruxelles. Daca Berlinul este nesatisfacut de calitatea manageriala a politicienilor locali, inseamna ca tarile din UE vor fi guvernate de birocratii Comisiei Europene. Ati vrut in Europa, nu? Acum, suportati consecintele.
Autor: Valentin Mandrasescu
Sursa: http://romanian.ruvr.ru/2013_05_31/Conflictul-Ponta-vs-Oettinger-adevarul-doare/