• Acasa
  • Sanatate
    • Plante medicinale
  • Actualitate
    • Actualitate interna
    • Actualitate externa
  • Politica
    • Politica interna
    • Politica interna comentarii
    • Politica externa
    • Politica externa comentarii
  • Evenimente
  • Prizonier in adevar
  • Social
  • Stiati ca ?
  • Life-Inedit
  • Turism
  • Bilete Avion

Time: 5:47 pm

„Liderii americani cred in infailibilitatea dolarului, dar se inseală” – consilier CIA

13 februarie, 2013

By: VOTP

category: Politica externa comentarii

0

Lumea este in stare de razboi valutar, iar sistemul monetar american se apropie de prabusire. Aceste idei apartin lui James Rickards, profesor si bancher american, consilier al CIA si al directorului Comunitatii Informationale a SUA pe problemele pietelor de capital.

In cadrul unui interviu acordat pentru Vocea Rusiei (interviul poate fi citit integral pe site-ul in limba engleza a Vocii Rusiei), profesorul Rickards a explicat de ce programele de stimulare a economiei americane si europene nu conduc la depasirea crizei economice si de ce bancile centrale ale tarilor BRICS au demarat programe de cumparare de aur.
Comentand declaratiile directorului adjunct al Bancii Nationale a Rusiei, Aleksei Ulyukaev, referitoare la inceperea unui razboi valutar, James Rickards a spus:
„Noi deja suntem intr-un razboi valutar. Razboiul a inceput in 2010 cand presedintele Obama si-a asumat scopul de a dubla exporturile americane in cinci ani. De atunci, Rezerva Federala a SUA a utilizat „usurarea cantitativa” pentru a reduce valoarea dolarului si a importa inflatie pentru cresterea valorii nominale a PIB-ului american. Ulyukaev are dreptate atunci cand spune ca razboaiele valutare sunt contraproductive. Trebuie sa ne asteptam la cresterea inflatiei din cauza politicii monetare „de usurare” practicata pe plan global. Este adevarat ca razboaiele valutare conduc la razboaie comerciale care ar putea sparge economia globala in cateva blocuri comerciale separate. Multe tari se implica acum in razboaie valutare, dar vinovatul principal este SUA care a abandonat politica dolarului puternic in 2010″.
Totodata, eforturile de „stimulare” a economiei americane prin tiparirea de bani nu ajuta cu nimic: „asa-zisele programe de stimulare nu stimuleaza nimic. Ele priveaza sectorul privat de capitalul necesar si-l „toaca” pe proiecte motivate politic si fara valoare.”
Referindu-se la dorinta bancilor centrale ale tarilor in curs de dezvoltare de a cumpara aur, profesorul Rickards a facut urmatoarele observatii:
„Asistam la o remonetizare lenta a aurului. Acest proces este scos in evidenta de urmatoarele evenimente: Rusia si-a majorat rezervele de aur cu 50% in ultimii 4 ani, China si-a majorat rezervele de aur cu 200%, Germania isi repatriaza aurul tinut pana acum la New York si cere aducerea aurului la Frankfurt, Venezuela si-a adus aurul de la Londra la Caracas, Azerbaijan si-a repatriat aurul de la Londra la Baku, Olanda (la fel ca si multe alte tari) ia in calcul repatrierea aurului de la New York; Vietnam, Filipine, Mexic si alte tari au facut achizitii importante de aur…. trebuie sa ne asteptam la accelerarea acestui proces. Pentru o banca centrala nu are sens sa intre in posesia fizica a aurului decat daca aceasta banca nationala considera ca aurul este o valuta. Daca aurul este o valuta atunci implicatiile pentru pretul aurului, bazate pe raportul dintre cantitatea aurului existent si a masei monetare globale, sunt urmatoarele: pretul implicit al aurului este de 7000 de dolari pe uncie sau mai mult (nota V.M. – astazi, pretul aurului este de 1646 dolari pe uncie)”.
Interviul a coincis cu publicarea de catre agentia Bloomberg a unui amplu material dedicat modului in care Rusia se pregateste pentru o eventuala prabusire a sistemului monetar bazat pe dolar printr-un masiv program de achizitii de aur (recomand atat materialul de la Bloomberg cat si traducerea/analiza DC News pe subiect). James Rickards a comentat materialul, printr-o postare pe microblogul personal in care a amintit articolul „Interactiunea si sinergia securitatii economice si securitatii nationale” publicat de el in 2009 in publicatia Strategic Studies a armatei SUA si a scris ca „Guvernul american nu m-a auzit, guvernul rus – da.”
Cele mai interesante interviuri sunt cele in care se dau raspunsuri transante la intrebari directe. L-am intrebat pe maestrul Rickards daca conducerea SUA chiar crede in invulnerabilitatea si infailibilitatea inerenta a sistemului monetar bazat pe dolar, fiind evident ca o persoana cu o asemenea functie si pozitie ar avea tentatia fireasca sa se eschiveze de un raspuns direct. Raspunsul a fost transant:
”Liderii americani chiar cred in invulnerabilitatea sistemului bazat pe dolar, dar se inseala. Sistemul bazat pe dolar are ca fundament increderea in politica americana. Odata ce aceasta incredere este pierduta, sistemul bazat pe dolar se poate prabusi foarte rapid, asa cum aproape s-a intamplat in 1980”.
In final, profesorul Rickards a mentionat ca daca ar fi sa aleaga un singur activ in care ar putea investi pentru anul 2013, el ar alege aurul.

Autor: Valentin Mandrasescu

Sursa: Vocea Rusiei

Share on TumblrShare via email Share

Tags: BRICS, CIA, dolar, James Rickards, razboi valutar, Rezerva Federala, SUA

Cauta

Publicitate:

BACK TO TOP

Statistici de trafic:

  • Termeni si conditii

Close

Enter the site

Login

Password

Remember me

Forgot password?

Login