• Acasa
  • Sanatate
    • Plante medicinale
  • Actualitate
    • Actualitate interna
    • Actualitate externa
  • Politica
    • Politica interna
    • Politica interna comentarii
    • Politica externa
    • Politica externa comentarii
  • Evenimente
  • Prizonier in adevar
  • Social
  • Stiati ca ?
  • Life-Inedit
  • Turism
  • Bilete Avion

Time: 11:42 am

14 motive sanatoase pentru a consuma kiwi

03 mai, 2013

By: D Monica

category: Sanatate

1

Oamenii sunt atrasi de fructele kiwi gratie culorii sale de un verde stralucitor si gustului exotic. Dar unicitatea reala a fructului provine din beneficiile acestuia asupra sanatatii. Cititi cele paisprezece beneficii ale kiwi pentru sanatate, curiozitatile acestui fruct si cum sa utilizati acest uimitor superaliment.

14 beneficii asupra sanatatii

1. Ajuta digestia
Kiwi in stare cruda, proaspata contine actinidina, o enzima care dizolva proteinele si care poate contribui la digestia unei mese asemenea papainei din papaya sau bromelainei din ananas.

2. Contribuie la gestionarea tensiunii arteriale
Nivelul ridicat de potasiu din kiwi contribuie la mentinerea echilibrului electrolitilor prin contracararea efectelor sodiului.

3. Protejeaza fata de alterarea ADN-ului
Un studiu realizat de Collins, Horska si Hotten a aratat ca aceasta combinatie unica de antioxidanti din fructele kiwi ajuta la protejarea ADN-ului celulelor fata de deteriorarile oxidative. Unii experti considera ca acest lucru poate participa la prevenirea cancerului.

4. Stimuleaza imunitatea
Continutul ridicat de vitamina C din kiwi, impreuna cu alti compusi antioxidanti stimuleaza sistemul imunitar.

5. Instrument inteligent pentru pierderea in greutate
Indicele glicemic scazut al fructului kiwi si continutul ridicat de fibre garanteaza ca nu va crea o „navala” puternica deĀ  insulina ca alte fructe cu un continut ridicat de zahar – astfel incat organismul nu va raspunde prin depozitarea grasimii.

6. Imbunatateste sanatatea digestiva
Kiwi reprezinta o bogata sursa de fibre. Acest lucru previne constipatia si alte probleme intestinale.

7. Ajuta la curatarea toxinelor
Fibra din kiwi ajuta la legarea si mutarea toxinelor din tractul intestinal.

8. Contribuie la combaterea bolilor de inima
Consumul a 2-3 kiwi pe zi reduce potentialul de coagulare a sangelui cu 18% si diminueaza trigliceridele cu 15%. Multe persoane iau aspirina pentru a reduce coagularea sangelui, dar acest lucru determina multe efecte secundare, inclusiv inflamatie si sangerari intestinale. Kiwi are aceleasi beneficii anticoagulare, fara efecte secundare, doar beneficii suplimentare asupra sanatatii!

9. Potrivit pentru diabetici
Kiwi este incadrat in categoria „redus” din punct de vedere al indicelui glicemic, ceea ce inseamna ca nu creste rapid nivelul zaharului din sange. Prezinta o incarcatura glicemica 4, ceea ce inseamna ca este sigur pentru utilizare de catre diabetici.

10. Protejeaza impotriva degenerescentei maculare si altor probleme oculare
Degenerescenta maculara este principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta. Un studiu efectuat pe mai mult de 110.000 de persoane (barbati si femei) a aratat ca, prin consumul a 3 sau mai multe fructe kiwi pe zi, a scazut degenerescenta maculara cu 36%. Se considera ca acest lucru este asociat cu nivelurile ridicate de luteina si zeaxantina din kiwi – ambele fiind substante chimice naturale gasite in ochiul uman. Desi studiile au utilizat atat fructe dar si legume, nu a putut fi demonstrat acelasi efect si in cazul legumelor.

11. Creeaza echilibrul alcalin
Kiwi se afla in categoria „celor mai alcaline fructe”, ceea ce inseamna ca are un aport bogat de minerale pentru a inlocui excesul de alimente acide pe care le consuma cele mai multe dintre persoane. Cateva dintre beneficiile unui organism corect echilibrat in ceea ce priveste raportul acid / alcalin sunt: pielea cu aspect tineresc, somnul profund, energia fizica abundenta, incidenta mai mica a racelilor dar si artritei si osteoporoza redusa.

12. Minunat pentru piele
Kiwi este o sursa buna de vitamina E, un antioxidant cunoscut ca protejeaza pielea fata de procesul de degenerare.

13. Gustul exotic si aspectul pentru varietate culinara
Kiwi arata si are un gust minunat. Deseori copiii iubesc aceste fructe pentru ca sunt atat de diferite comparativ cu cele mai multe dintre fructe.

Pentru un echilibru nutritional, este intotdeauna bine sa se consume o varietate de alimente. Fiecare aliment are propriile sale calitati si puteri unice. Problema cu dietele urmate de cei mai multi oameni este ca se consuma un numar limitat de produse alimentare. Aceasta ne creste „sansele” de a nu beneficia de cantitati suficiente de substante nutritive importante.

14. Organic natural
Kiwi este pe lista alimentelor care sunt, in general, sigure din punct de vedere al reziduurilor de pesticide. In anul 2012 a patruns in top 10 cele mai sigure alimente. Desi este intotdeauna bine sa adoptam alimentele organice — atunci cand acest lucru este posibil — ca o chestiune de principiu, este, de asemenea, bine sa stim daca exista un mare pericol in cazul in care optiunea ecologica nu este disponibila sau posibila pentru noi.

Lucruri interesante

  1. Kiwi a fost numit dupa pasarea Kiwi din Noua Zeelanda – o pasare neobisnuita care nu zboara – deoarece ambele sunt mici, maro si prezinta un aspect de blana. (Kiwi (Apteryx australis) este o pasare acarinata din Noua Zeelanda, pe cale de disparitie, inalta de 30 cm, cu aripile atrofiate, lipsita de clavicula, care se hraneste cu larve de insecte si duce o viata nocturna. Unul din punctele de atractie a orasului neozeelandez Rotorua este o casa kiwi, unde vizitatorii au ocazia sa admire pasarea nationala si simbolul Noii Zeelande. Fiind pasari de noapte, pasarile kiwi nu pot fi intalnite la fiecare pas. O pasare kiwi nu este capabila sa zboare, purtand doar o pereche de aripi rudimentare si nu are coada. Este singura pasare care se ghideaza in vanatorile sale dupa miros. La capatul ciocului prelung este prevazuta cu nari pe care si le lipeste de pamantul umed pentru a adulmeca ramele, larvele, insectele sau radacinile. De marimea puilor de gaina, pasarile kiwi sunt aproape oarbe. Ele traiesc in vizuini sapate in pamantul umed, isi depun ouale de dimensiuni uriase cate unul sau doua pe an, cantarind pana la 450 grame, ceea ce reprezinta aproximativ 25% din greutatea femelei. Raportate la proportiile pasarii, ouale sunt cele mai mari oua ale vreuneia dintre specii. Barbatusul incubeaza ouale, in timp ce adoarme in vizuina, pentru ca dupa aproape 3 luni puisorii sa sparga coaja si sa iasa acoperiti cu pene. Localnicii maori considerau toate speciile de pasari sacre, ca odraslele zeului padurilor, pasarile kiwi fiind sacre. Numai capeteniilor le era permis sa manance carnea de kiwi, iar pieile cu pene erau purtate de mai marii tribului ca pelerine. Kiwi este inrudita cu mult mai marea pasare moa, de asemenea incapabila sa zboare – si disparuta in secolul al XVIII-lea. O anumita specie de moa masura 3,7 metri si era cea mai mare pasare vazuta vreodata.)
  2. Nu toate fructele kiwi au aspect pufos! Cele mai populare specii de kiwi sunt denumite – in mod corespunzator – fuzzy kiwi, dar exista, de asemenea, Golden kiwi care are o piele neteda de culoarea bronzului. Golden kiwi este chiar mai dulce si mai aromat.
  3. Desi kiwi au fost cunoscute in China timp de secole, practic nimeni din nord stia ce erau acum 50 de ani. Fructele au fost introduse pentru prima data in SUA in 1962. Au recuperat repede!
  4. Desi kiwi poate creste in orice climat temperat, cele mai multe dintre aceste fructe sunt cultivate in Italia, Noua Zeelanda si Chile.
  5. DA, daca spalati bine coaja astfel incat sa indepartati puful, kiwi poate fi consumat fara probleme.

Instructiuni de utilizare:

  1. Daca fructul nu este destul de copt (nu poate fi apasat usor cu degetul), acesta se poate coace daca este depozitat la temperatura camerei, departe de razele soarelui.
  2. Acest proces de maturare poate fi grabit prin plasarea fructelor intr-o punga de hartie alaturi de o banana, un mar sau o para.
  3. Odata ce un fruct kiwi este copt, tineti-l departe de alte fructe (chiar si in frigider) deoarece kiwi este foarte sensibil la gazul de etilena eliberat de celelalte si se va coace peste masura.
  4. Actinidina continuta in kiwi le face improprii pentru deserturi si alte feluri de mancare care nu sunt consumate imediat, deoarece poate face ca felul de mancare respectiv sa devina prea moale.

Precautii:
Fructele kiwi contin o cantitate masurabila de oxalati, substante care apar in mod natural in multe plante si animale. Cand cantitatile de oxalati sunt prea mari (devin prea concentrate in fluidele organismului), ele pot cristaliza si cauza probleme de sanatate. Persoanele cu probleme ale rinichilor sau vezicii biliare pot, prin urmare, sa evite consumul de kiwi. Exista o multime de controverse cu privire la cantitatile semnificative de oxalati, in special cele care provin din plante.

De asemenea, kiwi contine substante enzimatice asociate cu sindromul latex – fructe (alergie la latex). Daca aveti o alergie la latex, ati putea fi alergic si la kiwi. Deoarece coacerea fructelor cu gaz de etilena creste aceste substante, fructele kiwi organice, netratate cu gaz vor contine mai putini compusi cauzatori de alergie. Gatitul dezactiveaza, de asemenea, enzimele.

Surse:

http://www.care2.com/greenliving/14-healthy-reasons-to-eat-kiwi.html?page=1

http://ro.wikipedia.org/wiki/Pas%C4%83rea_Kiwi

Share on TumblrShare via email Share

Tags: 1962, actinidina, ADN, alergie, ananas, aspirina, boli de inima, bromelaina, cancer, Chile, China, coagularea sangelui, compusi antioxidanti, constipatie, digestie, electroliti, enzima, fibre, gaz de etilena, incarcatura glicemica, indice glicemic scazut, inflamatie si sangerari intestinale, insulina, Italia, kiwi, latex, luteina, minerale, Noua Zeelanda, organism, oxalati, papaina, papaya, potasiu, probleme intestinale, proteine, sindromul latex - fructe, sistem imunitar, sodiu, SUA, tensiune arteriala, toxine, tractul intestinal, trigliceride, vitamina C, vitamina E, zahar, zeaxantina

Cauta

Publicitate:

BACK TO TOP

Statistici de trafic:

  • Termeni si conditii

Close

Enter the site

Login

Password

Remember me

Forgot password?

Login