Bisfenol A in bonurile fiscale
Componentul din plastic – bisfenol A (BPA) – a tinut prima pagina a ziarelor multa vreme din momentul in care oamenii de stiinta, expertii in sanatate si consumatorii au facut presiuni pentru initierea interdictiei utilizarii acestuia in ambalajele destinate alimentelor intrucat erau fabricate cu acest estrogen artificial. Studiile realizate au demonstrat capacitatea acestuia de a contamina rapid formulele de lapte pentru sugari, bauturile si alimentele ambalate in conserve.
Insa oamenii nu stiu, probabil, ca sunt, in continuare, expusi la aceeasi substanta chimica ce afecteaza sistemul endocrin prin bonurile primite de la casele de marcat.
Doua cincimi din bonurile testate – de catre un laborator important – erau realizate pe o hartie activata termic, iar concentratia de BPA pur a fost cuprinsa intre 0,8 si 3%. Teste realizate in laborator au aratat ca, prin aplicarea unui servetel umed pe bonurile fiscale, a fost preluata, cu usurinta, o parte din stratul de BPA ceea ce indica faptul ca substanta continuta in hartia bonurilor se transfera usor pe pielea fiecarei persoane care atinge bonul de casa. Bonurile analizate provin de la firme importante, bacanii, magazine de cartier, benzinarii, restaurante fast-food, oficii postale si de bancomate (ATM-uri).
Printre cei mai semnificativi comercianti care au utilizat bonuri fiscale continand BPA, in cateva dintre punctele de desfacere, s-au aflat McDonalds, CVS, KFC, Whole Foods, Walmart, Safeway si Serviciul Postal american. Unele lanturi importante precum Target, Starbucks si ATM-urile Bancii Americane, au eliberat bonuri care nu au continut BPA sau au prezentat doar urme ale acestei substante.
Oamenii de stiinta nu au determinat cat din filmul de BPA, de pe un bon de casa, se poate transfera pe piele si, de acolo, sa patrunda in organism. Posibilitatile de contaminare, care au fost analizate, se refera la:
• Expunerea orala, prin transferul de pe bon pe degete si ulterior prin punerea mainii pe mancare si ducerea mainii la gura.
• Expunerea cutanata: BPA de pe bon este absorbit, prin piele, direct in organism.
Un studiu publicat de catre oamenii de stiinta elvetieni, a evidentiat ca BPA se transfera usor de pe bonurile de casa pe piele si poate patrunde la un asemenea nivel incat nu poate fi indepartat prin spalare. Se admite, astfel, posibilitatea ca aceasta substanta chimica sa intre in straturile pielii si sa patrunda direct in circuitul sangvin.
In vederea efectuarii studiului, au fost colectate 36 bonuri de casa si trimise la un laborator de stiinte biologice pentru a se analiza continutul in BPA.
Cercetarile au aratat ca in aceasta hartie termica se pot gasi concentratii de BPA de 250 sau chiar de 1000 de ori mai mari decat cantitatea identificata in mod obisnuit in cazul alimentelor la conserva, in cazul formulei de lapte praf pentru sugari sau decat cantitatea care migreaza din biberoanele de plastic cu BPA in continutul acestora.
Sa nu credeti cumva ca factorii de decizie si-au mutat atentia de la contaminarea alimentelor cu BPA, care este foarte raspandita, si se axeaza doar pe analiza bonurilor de casa. Expunerea la BPA din surse alimentare este omniprezenta si ar trebui sa ramana o prioritate a institutiilor cu drept de decizie. Cu toate acestea, o parte considerabila a publicului larg poate fi expusa la BPA prin manevrarea acestor bonuri de casa.
Din moment ce nu toti comerciantii utilizeaza aceasta modalitate de imprimare a datelor fiscale pe hartie termica, cu BPA ca activator al colorantului invizibil de pe hartie, acest traseu special de contaminare ar trebui sa fie usor de corectat.
Biomonitorizarile, realizate de catre Centrele de Control si Prevenire a Bolilor din SUA, au gasit BPA in organismele a 93% din americani cu varsta de peste 6 ani. De asemenea, s-a demonstrat ca, oamenii care lucreaza in industria de retail, au avut 30% mai mult BPA in organism decat media adultilor din SUA si 34% mai mult BPA fata de alti oameni din alte domenii de activitate. Din luna mai 2009, 7 milioane de oameni au fost angajati pe posturi de agenti de vanzari si casieri.
In cazul biomonitorizarii nou-nascutilor, BPA a fost identificat in 9 din 10 probe (primele identificari ale acestei substante chimice in sangele din cordonul ombilical al nou-nascutilor din SUA).
In cazul testelor pe animale, oamenii de stiinta au adus dovezi ca BPA poate induce dezvoltarea anormala a sistemului de reproducere, capacitate intelectuala redusa si anomalii comportamentale si poate determina alte conditii grave precum cancerul sistemului reproductiv, obezitate, diabet, pubertate precoce, rezistenta la chimioterapie, astm si tulburari ale sistemului cardiovascular. Acesta a provocat modificari epigenetice, adica modificari in modul in care genele functioneaza, modificari genetice care pot fi transferate urmatoarelor generatii.
Temerea este justificata in cazul oricarui cumparator dar, cu atat mai ingrijorator este cazul persoanelor care, prin natura muncii lor, intra, zilnic, in contact cu un numar mare de bonuri de casa. Aceste persoane manuiesc sute de astfel de bonuri contaminate cu BPA, cu consecinte inca insuficient cunoscute asupra sanatatii lor.
Persoanele care lucreaza in vanzari prezinta in organism, in medie, 30% mai mult BPA decat alte persoane adulte.
Hartia termica este utilizata pe scara larga pentru bonurile de casa, prescriptii medicale, bilete de avion si bilete de loterie. Imprimantele termice utilizeaza hartie acoperita cu un colorant si un activator (BPA sau alta substanta chimica). Capul de imprimare termic declanseaza o reactie intre colorant si activator permitand, astfel, innegrirea colorantului (pana atunci invizibil) si imprimarea datelor fiscale sau a celor de alta natura.
Desi nu ar fi mai putin interesant de stiut, nu au fost efectuate studii cu privire la reziduurile de BPA din interiorul buzunarelor, gentilor si portofelelor, interiorul ambalajelor produselor alimentare umede sau de pe palmele oamenilor dupa ce au mototolit si aruncat bonurile de casa.
Deoarece 60% dintre bonurile fiscale adunate, nu au prezentat niveluri semnificative de BPA, este evident ca multi comercianti folosesc alternative. Producatorul american de hartie termica – lider pe aceasta piata – Appleton Papers Inc., nu mai utilizeaza BPA in nicio hartie termica pe care o fabrica.
Ca raspuns la temerile referitoare la toxicitatea BPA, Asociatia Hartiei din Japonia a stopat utilizarea BPA in 1998 desavarsind eliminarea completa pana in anul 2003.
Analiza a trei bonuri de casa, colectate din Japonia de la KFC, McDonalds si Starbucks, a scos in evidenta prezenta doar a unor urme de BPA. In plus, 11 din 13 comercianti din SUA, ale caror bonuri fiscale au fost testate, au utilizat hartie care nu continea BPA in cel putin unul din punctele de desfacere.
Se recomanda utilizarea hartiei care nu contine BPA si, de asemenea, sa se ia in calcul si optiunile fara hartie cum sunt, de exemplu, facturile electronice transmise prin e-mail. Asemenea masuri ar putea reduce considerabil volumul de BPA diseminat de industria de retail si, la fel de bine, s-ar diminua si consumul de hartie. Pe de alta parte, comerciantii ar trebui sa faca publica identitatea oricaror substante chimice utilizate in oricare din optiunile pe care le selecteaza. Foarte putine informatii sunt disponibile publicului larg cu privire la alternativele de acum mult prea cunoscutei hartii termice care contine BPA.
Sfaturi in vederea reducerii expunerilor la BPA din bonurile caselor de marcat:
• Nu strangeti bonurile de casa prin refuzarea acestora la benzinarii, ATM-uri si alte aparate, atunci cand este posibil;
• Daca, totusi, aveti nevoie de ele, pastrati bonurile separat, intr-un buzunar al portofelului sau intr-o geanta;
• Nu oferiti copiilor astfel de bonuri pentru a se juca cu ele;
• Dupa ce ati intrat in contact cu un bon fiscal, spalati-va pe maini inainte de pregatirea hranei si de a va aseza la masa (o practica general recomandata chiar si pentru aceia care nu au pus mana pe bonurile de casa);
• Nu utilizati dezinfectante pentru maini pe baza de alcool dupa manipularea unui bon de casa. Un studiu recent a aratat ca astfel de produse pot creste absorbtia BPA in piele;
• Profitati de serviciile magazinelor care transmit prin e-mail facturile sau arhiveaza inregistrarile de achizitie in sistem informatizat;
• Nu reciclati bonurila fiscale si alte hartii termice. Reziduurile de BPA din bonuri vor contamina de hartie reciclata;
• Daca nu sunteti siguri, verificati daca hartia este tratata termic prin trasarea unei linii cu o moneda. Daca este hartie termica va ramane desenata o linie de culoare inchisa.
Surse:
http://www.ewg.org/bpa-in-store-receipts
http://www.thedailygreen.com/environmental-news/latest/bisphenol-a-receipts-ban-1212