• Acasa
  • Sanatate
    • Plante medicinale
  • Actualitate
    • Actualitate interna
    • Actualitate externa
  • Politica
    • Politica interna
    • Politica interna comentarii
    • Politica externa
    • Politica externa comentarii
  • Evenimente
  • Prizonier in adevar
  • Social
  • Stiati ca ?
  • Life-Inedit
  • Turism
  • Bilete Avion

Time: 6:07 pm

Ce determina mirosul atat de greu al fecalelor?

22 februarie, 2013

By: D Monica

category: Sanatate

0

Fecalele sunt un mod sofisticat de a descrie ceva ce nu este atat de complicat. Pe sleau, fecalele sunt caca, excremente, materii evacuate din intestine in scutec sau in vasul de toaleta. Este posibil sa le fi intalnit, de asemenea, denumirea de rahat sau scaun. Fecalele sunt deseuri sau substante eliminate din tractul digestiv. Fecalele sunt materii rezultate din digestie, care se elimina din corpul oamenilor sau al animalelor prin anus in cursul actului numit defecatie.

Ce contin fecalele?

Daca v-ati intrebat vreodata din ce sunt alcatuite fecalele, ati ajuns la locul potrivit. Fecalele sunt, in mare parte, alcatuite din apa (aproximativ 75%). Restul este reprezentat de bacterii moarte care au ajutat la digestia hranei, bacterii vii, proteine​​, reziduuri alimentare nedigerate (cunoscute sub numele de fibre), resturi de alimente, celule epiteliale intestinale descuamate, grasimi, leucocite, saruri si substante eliberate din intestine (cum ar fi mucusul) si de la nivelul ficatului.

Desi fecalele sunt alcatuite din aproximativ 75% apa, acest procent variaza de la o persoana la alta in functie de perioada de timp in care fecalele sunt retinute in intestin. Intrucat intestinele absorb apa din materiile fecale, diareea (stare patologica manifestata prin eliminarea frecventa de materii fecale cu consistenta moale sau apoasa; fecalele traverseaza repede intestinele), va contine mai multa apa, iar materiile fecale retinute un timp mai indelungat (care stau in intestine o perioada mai mare de timp) vor avea un continut mai redus de apa. Un alt aspect interesant care merita mentionat este faptul ca fibrele ajuta fecalele sa tranziteze intestinul.

Cat de des face caca o persoana obisnuita?

Cel mai bun mod de a raspunde la aceasta intrebare este cu o frecventa normala, deoarece acest lucru variaza de la persoana la persoana. Frecventa normala pentru defecare zilnica variaza de la trei ori pe zi si la o data la trei zile. De aceea, ar fi corect sa spunem ca, in medie, o persoana face caca o data pe zi. Atunci cand o persoana defeca de patru ori pe zi sau mai mult si materiile fecale au o consistenta lichida, aceasta este considerata diaree. Atunci cand o persoana are mai putin de doua sau trei scaune pe saptamana si excrementele sunt tari, uscate si dificil de eliminat, acest lucru este cunoscut sub numele de constipatie.

Pot reduce mirosul neplacut al fecalelor?

Da. Mirosul fecalelor va varia in functie de tipul de alimente si bauturi pe care le consumam. In general vorbind, fecalele vor mirosi mai rau daca veti consuma alimente sau lichide, care au in continut mai multe arome artificiale sau substante chimice. Mirosul urat al fecalelor va fi, de obicei, diminuat prin consumul de alimente mai naturale, care nu contin arome artificiale sau substante chimice. Luati aminte, totusi, ca acestea sunt linii generale care variaza de la o persoana la alta. Singura cale de a sti cu siguranta, este de a monitoriza mirosul fecalelor in functie de tipurile de alimente incluse in regimul alimentar si de a vedea daca mirosul se schimba pe masura ce anumite alimente sunt eliminate sau adaugate in dieta.

Este adevarat ca unii oameni se simt stimulati sexual de fecale?

Credeti sau nu, acest lucru este adevarat si este mentionat in studiile de psihiatrie sub numele de coprofilie. Coprofilia este o atractie anormala si un interes nefiresc pentru mizerie si materii fecale. Uneori, interesul si atractia fata de mizerie si excremente este tratata drept o componenta sexuala si conduce la excitare sexuala. Psihiatria este disciplina medicala care se ocupa cu studiul cauzelor, diagnosticul si tratamentul tulburarilor psihice, emotiile si comportamentul bolnavilor.

De ce fecalele sunt de culoare galben-maronie?

Fecalele se prezinta, in cele mai multe cazuri, in nuante de maro sau galben deoarece acestea sunt compuse dintr-o substanta galben-maronie, numita bilirubina, care este prezenta in organism si, in special, in intestin. Atunci cand fierul reactioneaza cu bilirubina, ii confera o culoare maro. Bilirubina se combina apoi cu materiile fecale si le transforma in maro.

Care sunt cauzele pentru care materiile fecale au culoarea predominant galbena?

O afectiune care poate determina culoarea galbena a excrementelor este o infectie cunoscuta sub numele de giardia. Giardia este un organism mic, un protozoar parazit care traieste in intestinul subtire al omului, in special al copiilor. Se transmite prin maini murdare, alimente contaminate, fructe si legume nespalate. Boala provocata de giardia se numeste giardioza. Aceasta implica diaree, dureri si distensie gastrica, boli de ochi, bronsite, eczeme. Apare frecvent in cazul contaminarii solului si a apelor, fiind una din principalele cauze ale diareei in lumeDaca giardia infecteaza intestinele, poate provoca diaree galbena severa. Aceasta este o infectie periculoasa care se poate raspandi la alte persoane.

O alta cauza a aparitiei materiilor fecale de culoare galbena, este reprezentata de o  afectiune cunoscuta sub numele de sindromul Gilbert. Aceasta boala se caracterizeaza prin icter (o colorare galbena a pielii) si hiperbilirubinemie. Hiperbilirubinemia se produce atunci cand are loc o crestere a nivelului bilirubinei (pigment galben-brun provenind din degradarea hemoglobinei) in sange.

Hiperbilirubinemia poate fi detectata cu ocazia unui examen sangvin sau se traduce printr-un icter atunci cand nivelul bilirubinei este de doua ori mai mare decat cel normal. Deoarece bilirubina are o culoare galben-maronie, o cantitate crescuta de bilirubina in sange poate conduce la o colorare in galben a pielii determinand, de asemenea, si producerea unor excremente de culoare galbena.

Un scaun galben deschis grasos ce pluteste in apa, poate sa apara in:

  1. insuficienta pancreatica (pancreatita, cancer),
  2. boala celiaca,
  3. medicamente cu hidroxid de aluminiu, examinarea intestinului cu bariu.

Consultati medicul daca sunteti ingrijorati de culoarea fecalelor dumneavoastra.

Ce alte culori mai pot avea materiile fecale?

Fecalele pot fi negre in cazul prezentei sangelui uscat provenit de la o hemoragie.

Scanul negru “ca pacura” (melena) este de obicei dat de pierderea a cel putin 200 ml de sange care este oxidat; scaunul este negru, moale si lucios exact ca pacura si poate avea urmatoarele cauze:

  1. pierdere de sange din esofag, stomac, duoden, mai rar din intestinul subtire,
  2. alimentatie cu coacaze, spanac, friptura in sange,
  3. administrare de medicamente care contin fier, bismut,
  4. hemoragie prezenta la nivelul tractului gastrointestinal.

O sangerare mai puternica, mai activa poate duce la materii fecale de culoare rosie.

Sangele in scaun (hematochezie) se poate vizualiza ca sange curat, nedigerat, sau scaune maronii cu cheaguri, cauzele cele mai frecvente fiind:

  1. hemoroizi,
  2. fisuri anale,
  3. cancer colonic sau rectal,
  4. parazitoze digestive,
  5. polipi colonici,
  6. diverticuli colonici,
  7. malformatii vasculare,
  8. traumatisme rectale,
  9. infarct intestinal,
  10. corpi straini,
  11. colita,
  12. hernie strangulata la copii,
  13. febra tifoida,
  14. intoxicatie cu fosfor.

In plus, colorantul alimentar rosu intens poate determina aparitia unor fecale de culoare rosie. Uneori, alimentele viu colorate tranziteaza organismul aproape neschimbate, iar excrementele pot prezenta pete de o nuanta rosu stralucitor. Chiar mai ciudat este faptul ca materiile fecale pot fi colorate in nuante de verde sau albastru la copiii cu anumite boli sau in cazul in care mananca alimente cu un continut ridicat de colorant alimentar verde sau albastru. Si bebelusii pot prezenta scaune verzi atunci cand li se ofera hrana solida pentru prima data.

Adultii pot avea excremente de culoare verde atunci cand mananca cantitati mari de legume cu frunze verzi sau in cazul in care ingera cantitati mari de alimente ce contin colorant alimentar de culoare verde.

Scaunul verde inseamna evacuarea rapida a materiilor fecale din intestin, care nu permite oxidarea bilei, poate da scaune verzi, si se poate datora unor alimente, laxative, antibiotice, inmultirea exagerata a microbilor in intestin (gastroenterita infectioasa), giardia, si uneori apare si in boala Crohn, colon iritabil, boala celiaca sau cancer, suplimente nutritive cu fier, alimente vegetale verzi in cantitate mare. La copii indica in general faptul ca continutul intestinal a traversat rapid tractul intestinal.

Fecalele verzi pot, de asemenea, sa fie insotite de diaree in cazul in care sarurile biliare traverseaza — neschimbate — intestinul. Sarurile biliare sunt substante care alcatuiesc bila, un lichid produs de ficat care ajuta la digestia grasimilor. Ficatul este cel mai mare organ din corp si este responsabil pentru filtrarea (eliminarea) substantelor chimice daunatoare, si care fabrica substante chimice importante pentru organism avand, de asemenea, si alte functii importante.

Un scaun mai deschis la culoare, albicios poate fi dat de:

  1. lipsa bilei din scaun, in icterele mecanice,
  2. consumul de alimente albicioase in cantitati mari,
  3. medicamente (hidroxid de aluminiu, bariu).

Sulfatul de bariu este adesea administrat pacientilor carora urmeaza sa li se efectueze o radiografie a tractului digestiv, deoarece ajuta medicii in vizualizarea imaginii care rezulta.

Scaunul portocaliu se datoreaza, de obicei, consumului unor alimente precum (morcovi, cartofi dulci, cantalupi, mango) sau medicamente (vitamine, suplimente nutritive).

Cum sunt examinate materiile fecale pentru a diagnostica probleme medicale?

Pentru a diagnostica diverse probleme medicale, fecalele sunt adesea examinate in ceea ce priveste mirosul lor, culoarea, cantitatea si consistenta. De asemenea, fecalele sunt examinate la microscop pentru a se observa prezenta sangelui, mucusului, grasimilor sau parazitilor.

Ce inseamna daca exista alimente nedigerate in fecale?

In cazul in care in fecale sunt identificate produse alimentare care au un aspect similar cu acela pe care il aveau atunci cand le-ati mancat, acest lucru inseamna ca produsul alimentar nu a fost digerat (descompus si absorbit) de catre organism. Credeti sau nu, multe alimente pe care le consumam nu pot fi digerate de enzimele care apartin sistemului nostru digestiv. O enzima este un tip de proteina care ajuta la producerea reactiilor chimice din organism.

Cum arata bacteriile din interiorul materiilor fecale?

Bacteriile din interiorul fecalelor pot prezenta variate forme si aspecte. Cel mai cunoscut tip de bacterie identificata in excremente sunt bacteriile fecale coliforme.

Ce determina mirosul atat de greu al fecalelor?

Bacteriile din interiorul fecalelor sunt cele care determina mirosul asa de neplacut. Concret, bacteriile produc diversi compusi si gaze care duc la mirosul dezgustator de fecale. In cazul in care va intrebati, va puteti imbolnavi foarte grav prin consumul de materii fecale deoarece contin atat de multe tipuri de bacterii si alti paraziti.

Alimentele care nu pot fi digerate de catre organismul uman contin, de obicei, o cantitate mare de fibre. Fibrele alimentare reprezinta termenul pentru substantele chimice continute de celulele plantelor si care nu pot fi digerate de catre organismul uman. Aceste fibre nu pot fi digerate de organismul uman deoarece acestuia ii lipsesc enzimele necesare pentru a face acest lucru. Mai precis, fibrele sunt rezistente la hidroliza. Hidroliza este un proces in care o substanta este descompusa prin ruperea legaturilor chimice si adaugarea de apa. Deoarece fibrele alimentare nu pot fi digerate, acestea trec prin corp practic neschimbate si nu pot fi folosite ca o sursa de energie. Desi oamenii nu pot digera fibrele, o parte din acestea sunt descompuse de bacterii pentru a produce gaze si acizi.

Exemple de alimente care nu sunt digerate bine de organismul uman includ porumb, alune, mazare, morcovi, cereale si fasole. In cazul in care bacteriile din organism sunt norocoase, unii dintre carbohidratii continuti in aceste alimente pot fi descompusi. Daca, totusi, acest lucru nu se intampla, vom regasi aceste alimente in fecale. Carbohidratii sunt un grup de substante prezente in anumite tipuri de alimente (cum ar fi zahar) care ofera organismului cu energie.

Studiile sugereaza, de asemenea, ca cu cat un produs alimentar este tratat termic, cu atat mai greu este pentru organism sa-l digere. Acest lucru este, in general, valabil pentru majoritatea alimentelor. Cu cat este mai mare temperatura la care este pregatita mancarea, cu atat mai mult aceasta va ramane in sistemul digestiv si cu atat mai dificil va fi pentru organism sa o digere. De ce se intampla acest lucru? Toate produsele alimentare sunt alcatuite din substante chimice aranjate in anumite tipare, structuri. Sistemul nostru digestiv este, in general, capabil sa descompuna alimentele care se incadreaza in aceste modele generale. Cu toate acestea, modelele chimice ale tuturor produselor alimentare pot fi schimbate atunci cand acestea sunt incalzite peste un anumit punct. Astfel, alimentele care sunt prajite in ulei si cele fripte pe gratar au, de multe ori, structura chimica schimbata. Ca urmare, organismul nu intelege cum sa trateze aceste modele (structuri) chimice noi si produsele alimentare pot tranzita organismul nedigerate deoarece acesta nu dispune de enzimele necesare pentru a digera corect aceste tipuri de alimente.

Daca nu motivele mentionate mai sus reprezinta cauza nedigerarii produselor alimentare, acest lucru ar putea indica o problema la nivelul sistemului digestiv. In cazul unei persoane sanatoase, este nevoie de un interval cuprin intre 24 si 36 de ore pentru a digera hrana. Daca alimentele sunt eliminate din organism mai repede de atat, acest lucru inseamna, de obicei, ca exista o acumulare de reziduuri (resturi descompuse) care impiedica digestia alimentelor.

Colonul este cea mai importanta parte a intestinului gros care absoarbe apa si unele tipuri de saruri din materialul digerat care il tranziteaza. Intestinul este o structura in forma de tub, parte a tubului digestiv, si este situat in burta. Intestinul gros absoarbe umezeala din materie ramasa dupa digerare in intestinul subtire si elibereaza deseurile prin anus (regiunea prin care iese fecalele). Intestinul subtire este parte a intestinului care preia toate elementele nutritive (substante sanatoase) de care organismul are nevoie.

Un scaun normal cantareste intre 100 si 150 grame. Fecalele de dimensiuni mai mici sugereaza ca colonul nu este capabil sa proceseze produsele alimentare in mod corect si ca materiile fecale produse nu prezinta cantitatea de umiditate care trebuie.

Ce alte denumiri mai au fecalele?

Fecalele sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de scaun si excrement. Cuvantul fecaloid inseamna cu aspect de fecale.

Sursa:

http://www.medfriendly.com/feces.html

Share on TumblrShare via email Share

Tags: alimente, alimente vegetale verzi, antibiotice, arome artificiale, bacterii coliforme, bacterii moarte, bacterii vii, bila, bismut, boala celiaca, boala Crohn, cancer, cancer colonic, cancer rectal, carbohidrati, celule epiteliale intestinale descuamate, colita, colon, colon iritabil, constipatie, coprofilia, corpi straini, diaree, digestive, diverticuli colonici, enzime, excremente, febra tifoida, fecale, fecale verzi, fibre alimentare, ficat, fier, fisuri anale, gastroenterita infectioasa, giardia, grasimi, hematochezie, hemoglobina, hemoroizi, hernie strangulata la copii, hidroliza, hiperbilirubinemie, icter, infarct intestinal, intestin gros, intestin subtire, intoxicatie cu fosfor, laxative, leucocite, malformatii vasculare, medicamente, melena, mucus, paraziti, parazitoze digestive, pigment, polipi colonici, proteine, resturi de alimente, reziduuri alimentare nedigerate, sange, sange in scaun, saruri, scaun, scaun albicios, scaun galben, scaun negru, scaun portocaliu, sindromul Gilbert, substante, sulfat de bariu, suplimente nutritive, suplimente nutritive cu fier, traumatism rectal, tub digestiv, vitamine

Cauta

Publicitate:

BACK TO TOP

Statistici de trafic:

  • Termeni si conditii

Close

Enter the site

Login

Password

Remember me

Forgot password?

Login