Ce este cimbrul?
Cimbrul se folosește în primul rând în gătit, cele două tipuri de cimbru fiind printre cele mai puternice ierburi de gătit disponibile în Europa până când exploratorii și comerțul au adus condimente tropicale precum piperul negru.
Cimbrul a fost folosit pentru a da aromă mâncării de peste 2000 de ani, avându-și originile pe țărmurile europene ale Mării Mediterane.
Are și reputația de afrodisiac. Denumirea sa latină, Satureja, este atribuită scriitorului latin Pliniu, fiind un derivat al cuvântului ”satir”, un personaj mitologic, jumătate țap, jumătate om, cu un apetit sexual insațiabil. Potrivit legendelor, satirii ar fi trăit pe câmpii de cimbru, care, implicit, însemna că planta aceasta îi determina să fie atât de pasionali.
Această credință a persistat de-a lungul timpului, însuși cunoscutul erborizator Messeque a afirmat că cimbrul era un ingredient de bază în poțiunile iubirii pe care le prepara pentru cupluri. Pe când era copil, tatăl său îi numea planta ”iarba fericirii”. Timp de sute de ani, ambele soiuri de cimbru au avut reputația de a regla comportamentul sexual. Astfel, se credea că cimbrul de iarnă (Satureja montana) scădea libidoul, pe când cimbrul de vară (Satureja hortensis) era considerat afrodisiac. Desigur, dintre cele două soiuri, cimbrul de vară a rămas cel mai popular.
Se crede că romanii au adus cimbrul în Anglia în timpul lui Cezar, devenind o plantă foarte populară, folosită la gătit și pentru uz medicinal.
Saxonii au denumit-o ”savory” datorită gustului său picant, înțepător. Potrivit unor surse, planta nu ar fi fost cultivată până în secolul IX.
Se pare că italienii au fost printre primii care au cultivat cimbrul pentru gătit. Este încă foarte folosit în bucătăria lor, făcând o companie excelentă cu fasolea verde și cu lintea.
Arbuștii de cimbru de iarnă formau garduri vii și labirinturi larg apreciate în grădinile Tudorilor. Celebrul erborizator al secolului XVII, Nicholas Culpeper, scria că cimbrul este valoros pentru calitățile sale de ”încălzire, uscare și acțiune carminativă, eliminând aerul din stomac și intestine și fiind bun împotriva astmului și altor afecțiuni ale pieptului”. Mai era privit ca un factor de reglare a menstruației și ca tonifiant pentru sistemul reproductiv. Culpeper spunea ” este recomandat gravidelor să îl țină pe sub haine și să îl miroasă des”. El mai recomanda cimbrul și pentru tratarea surzeniei.
În California, multă lume a auzit de Yerba Buena (iarba bună), primul nume al orașului San Francisco. Puțini cunosc faptul că ”iarba bună” este o varietate de cimbru: Satureja douglasii. Această plantă perenă a fost folosită de primii locuitori de pe coasta pacificului, fiind preparată sub formă de ceai, pentru vindecare unei varietăți de boli, drept pentru care a fost denumită ”iarba bună”.
De ce este cimbrul bun pentru sănătate
Cimbrul este folosit pentru tratarea mai multor afecțiuni, precum durerile de cap, colicile, tusea și deranjamentele gastrice. Această plantă poate fi folosită și pentru tratarea afecțiunilor tractului urinar și chiar a tuberculozei. Când este consumat sub formă de ceai, cimbrul poate combate răceala. Poate fi adăugat puțin zahăr pentru un gust mai dulce. Frunzele și tulpinile acestei plante au proprietăți antioxidante și sunt bogate în fibre. Ele pot fi folosite pentru a diminua colesterolul negativ și a crește nivelul de colesterol bun din organism.
Cimbrul conține cantități mari de vitamina B, fier, calciu și zinc.
Ajutor pentru sistemul imunitar
Cimbrul are proprietăți care ajută în lupta împotriva infecțiilor cauzate de ciuperci. De asemenea, are proprietăți antibacteriene care sunt de mare ajutor în lupta împotriva bacteriilor E. Coli și Bacillus cereus. Ajută și la regularizarea nivelului de GABA la nivelul creierului (acid gaba-aminobutiric, un neurotransmițător inhibitor, care reglează temperatura corpului, ciclul somn-veghe și sistemul endocrin), care ajută organismul să facă față stresului.
Dacă aveți un copil care are probleme de respirație, faceți-i o baie cu cimbru și alte plante. Îi va deschide căile respiratorii și îi va permite să respire confortabil.
Cimbrul uscat conține un nivel ridicat de vitamine și minerale. Doar 100 de grame de cimbru uscat furnizează (% din doza zilnică admisă):
120% – fibra dietetică
25% – niacin
130% – vitamina B-6 (piridoxină)
83% – vitamina C
177% – vitamina A
474% – fier
210% – calciu
94% – magneziu
265% – mangan
Fără colesterol
Uz culinar
Frunzele de cimbru, verzi sau uscate, pot fi folosite la gătit. Pentru a-si păstra parfumul și aroma intacte, cimbrul este adăugat în majoritatea rețetelor la final. Aceasta deoarece o preparare prelungită ar conduce la evaporarea uleiurilor sale esențiale.
Frunzele proaspete sunt folosite la garnisirea salatelor. Ceaiul este o băutură populară cunoscută, cu efecte medicinale.
Planta se folosește la prepararea supelor de sezon și a sosurilor. Alături de alte condimente, cimbrul este folosit la marinatul puiului, peștelui precum și în alte rețete pe bază de carne.
Surse:
http://theepicentre.com/spice/savory/
http://www.naturalnews.com/043333_savory_health_benefits_herbal_medicine.html
http://www.nutrition-and-you.com/savory.html