Ciocolata amaruie – potential beneficiu pentru pacientii cu boli hepatice
Potrivit unor studii, medicii ar putea, in curand, prescrie o doza de ciocolata neagra (amaruie) pentru tratamentul pacientilor care sufera de ciroza hepatica si de hipertensiune arteriala periculos de mare la nivelul abdomenului.
Conform studiului condus de cercetatori spanioli, consumul de ciocolata neagra reduce gradul de deteriorare a vaselor de sange in cazul pacientilor cu ciroza hepatica si, de asemenea, scade tensiunea arteriala la nivelul ficatului.
Ciocolata neagra contine antioxidanti puternici care reduc tensiunea post-prandiala (de dupa-masa) a sangelui in ficat (sau hipertensiunea portala) asociata cu vasele de sange hepatice deteriorate (disfunctie endoteliala).
De asemenea, datele au aratat ca ingerarea de ciocolata neagra poate avea si alte efecte benefice asupra intregului organism. In comparatie cu aceasta, ciocolata alba, care nu contine nicio substanta fitochimica benefica, nu prezinta aceleasi efecte.
Profesorul Mark Thursz, Vicesecretar al EASL si profesor de Hepatologie la Imperial College din Londra, a declarat urmatoarele: “La fel ca si tehnologiile avansate si stiinta de inalt nivel, este important sa se exploreze potentialul surselor alternative care pot contribui la bunastarea generala a unui pacient. Acest studiu arata o asociere clara intre consumul de ciocolata neagra si hipertensiunea portala si demonstreaza importanta pe care ciocolata neagra ar putea-o avea pentru imbunatatirea managementului pacientilor cu ciroza hepatica, cu scopul de a reduce la minimum aparitia si impactul unei afectiuni a ficatului aflata in stadiu terminal si care este asociata cu riscul de deces.”
Ciroza lasa cicatrici ca urmare a leziunilor continue si pe termen lung la nivelul ficatului. In cazul pacientilor cu ciroza, circulatia sangelui din ficat este afectata de stresul oxidativ si de sistemele antioxidante reduse. Dupa masa, presiunea sangelui in venele abdominale, de obicei, creste din cauza fluxului sanguin sporit de la nivelul ficatului.
Acest lucru este deosebit de periculos si daunator pentru pacientii cu ciroza hepatica deoarece acestia se confrunta deja cu tensiune arteriala crescuta in ficat (hipertensiune portala) si nu numai, care, daca este severa, poate provoca ruptura vaselor de sange.
Astfel, consumul de ciocolata neagra poate impiedica, in cele din urma, aceasta potentiala amenintare la care sunt supusi pacientii cu ciroza hepatica.
In cadrul acestui studiu, 21 de pacienti suferinzi de boli hepatice in stadiu terminal (scor Child* 6.9 ± 1,8; MELD** 11 ± 4; gradient de presiune venoasa hepatica (GPVH***) 16,6 ± 3,8mmHg) au primit aleatoriu o masa lichida standard.
Zece pacienti au primit un preparat care continea ciocolata amaruie (cu un continut de cacao 85%, 0,55 g de ciocolata neagra / kg din greutatea corpului), in timp ce 11 pacienti au primit un lichid care continea ciocolata alba, lipsita de flavonoizi din cacao (substante cu proprietati antioxidante) in conformitate cu greutatea lor corporala.
GPVH, presiunea arteriala si fluxul de sange portal au fost masurate la momentul initial al studiului si 30 minute dupa administrarea lichidului respectiv cu ajutorul unui aparat US-Doppler.
Ambele mese reprezentate de cele doua tipuri de lichide au determinat o crestere semnificativa, dar similara, a debitului de sange portal, cu o crestere de 24% in cazul ciocolatei negre, comparativ cu o crestere de 34% la pacientii care au primit ciocolata alba. Interesant este faptul ca hiperemia**** post-prandiala a fost insotita de o crestere a GPVH (17,3 ± 3.6mmHg la 19,1 ± 2,6mmHg, p = 0,07) conducand la o majorare importanta atat in grupul de pacienti care au consumat ciocolata neagra dar si in cazul celor cei care au primit ciocolata alba (16,0 ± 4,7mmHg la 19,7, ± 4,1mmHg p = 0,003).
Cresterea post-prandiala a GPVH a fost semnificativ redusa la pacientii carora li s-a administrat ciocolata neagra (10,3 ± 16,3% vs 26,3 ± 12,7%, p = 0,02).
*In medicina (gastroenterologie), scorul Child-Pugh* (uneori intalnit si ca scorul Child-Turcotte-Pugh) este folosit pentru a evalua prognosticul bolii hepatice cronice, in principal ciroza (clasificarea severitatii cirozei hepatice). Desi a fost, initial, folosit pentru a prezice mortalitatea in timpul interventiei chirurgicale, acesta este acum folosit pentru a determina prognosticul, intensitatea tratamentului ce se impune, precum si necesitatea transplantului de ficat.
**Scorul MELD (Model for End-Stage Liver Disease) este folosit din ce in ce mai mult pentru evaluarea pacientilor in vederea stabilirii necesitatii unui transplant de ficat, desi ambele scoruri par a fi mai mult sau mai putin echivalente. Scorul MELD este, probabil, o evaluare mai exacta a riscului de deces perioperator la pacientii cu disfunctie hepatica.
***GPVH – presiune venoasa hepatica
****Hiperemia se refera la un aflux excesiv de sange intr-un tesut sau organ.
Sursa:
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/04/100415114323.htm