Listerioza – cauze, simptome, prevenire
Listerioza este o forma de infectie grava cauzata de consumul de alimente contaminate cu un tip de bacterii cunoscut sub numele de „Listeria monocytogenes”.
Listerioza este o boala care afecteaza, in primul rand, persoanele in varsta, nou-nascutii, femeile insarcinate si persoanele cu un sistem imunitar scazut. Ocazional, oamenii care nu se incadreaza in aceste grupuri pot fi, de asemenea, afectati de listerioza. Exista unele masuri care pot reduce riscul de a contacta aceasta boala.
Simptomele listeriozei
Stiinta medicala considera ca ingestia a mai putin de o mie de bacterii Listeria poate provoca boala. Exista o perioada de incubatie care variaza intre trei si saptezeci zile, cu toate ca media este de aproximativ douazeci si una de zile. Listeria este capabila sa patrunda in orice zona a organismului uman (sistem nervos central, ochi si inima). In cazul in care infectia afecteaza creierul unei persoane, simptomele prin care acestea trec pot imita un accident vascular cerebral.
Oamenii care au contactat listerioza pot experimenta o varietate de simptome. Durerile musculare, febra, greata si diareea sunt simptomele comune ale bolii. Daca germenul reuseste sa patrunda la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severa. In acest caz printre simptome se numara cefaleea si rigiditatea cervicala, convulsiile, pierderea echilibrului si o stare confuzionala. Femeile insarcinate care au contactat listerioza pot prezenta simptome usoare, asemanatoare gripei, dar infectiile in timpul sarcinii pot conduce la avort spontan sau nasterea unui copil mort, nastere prematura sau o infectie la copilul nou-nascut.
Din motive necunoscute, in cazul persoanelor cu un sistem imunitar deficitar, Listeria invadeaza si se dezvolta cel mai bine in sistemul nervos central. Din acest motiv, Listeria determina encefalita si / sau meningita la aceste persoane. La femeile gravide care au fost infectate cu listerioza, fatul resimte cel mai intens infectia ceea ce duce la avort spontan, sepsis in copilarie sau nasterea unui copil mort. Populatia cea mai expusa riscului pentru contactarea Listeriozei este reprezentata de femeile gravide; acestea sunt de aproximativ douazeci de ori mai predispuse – comparativ cu alte persoane sanatoase – a se imbolnavi. Aproape o treime din toate cazurile de listerioza se produc in timpul sarcinii, iar fatul sau nou-nascutul este mult mai predispus decat mama sa se confrunte cu simptomele severe ale bolii. Rata mortalitatii perinatale si neonatale asociate listeriozei este de aproximativ 80%.
Nou-nascutii cu o astfel de infectie pot prezenta simptome care includ:
- Letargie
- Pierderea poftei de mancare
- Varsaturi
- Dificultati de respiratie
- Eruptii cutanate
- Ingalbenirea pielii si a albului ochilor
Riscuri de listerioza
Se estimeaza ca 2500 de americani se imbolnavesc grav de listerioza in fiecare an. Din acest grup, 500 mor din cauza bolii. Printre aceia care prezinta cel mai mare risc de listerioza se numara:
- Nou-nascutii: Nou-nascutii, mai degraba decat femeile gravide, experimenteaza de multe ori efectele grave ale infectiei in timpul sarcinii.
- Persoanele cu un sistem imunitar slabit.
- Persoanele cu cancer, diabet sau boli de rinichi.
- Persoanele cu SIDA: Persoanele cu SIDA sunt de aproape 300 de ori mai predispuse sa se imbolnaveasca de listerioza decat persoanele cu un sistem imunitar sanatos.
- Persoanele care iau medicamente glucocorticosteroidiene.
- Persoanele in varsta.
Adultii sanatosi precum si copiii se imbolnavesc ocazional de listerioza si rareori fac o forma severa de boala.
Listerioza este tratabila in majoritatea cazurilor. Prezenta unui numar din ce in ce mai mare de persoane cu un sistem imunitar compromis reprezinta o amenintare mai mare din partea acestei bacterii. Intrucat listerioza este o boala care se transmite usor de la mama la fat, prin placenta, acesta este un lucru ingrijorator pentru femeile insarcinate, mai ales ca femeile gravide nu prezinta – de multe ori – semnele exterioare ale bolii. Listerioza reprezinta o amenintare importanta pentru sanatatea publica si merita atentie.
Un numar semnificativ de medici au scapat din vedere posibilitatea listeriozei ca diagnostic pur si simplu pentru ca nu stiu cat de usor poate supravietui si se poate dezvolta in produsele alimentare refrigerate. Focare mari au fost cauzate de carnea contaminata, utilizata la prepararea crenvurstilor; sunt alimente care, anterior, nu au fost considerate a fi periculoase. Este nevoie de o cercetare continua, permanenta, astfel incat complexitatea si mecanismele acestei boli sa poata fi mai bine intelese. Mai mult decat orice, notiunile cu privire la depozitarea corecta a produselor alimentare trebuie actualizate, astfel incat contaminarea poata fi mentinuta la un nivel minim.
Contaminarea alimentelor si listerioza
Bacteriile care provoaca listerioza pot fi gasite atat in sol, cat si in apa. Legumele se pot contamina prin intermediul solului sau datorita gunoiului de grajd folosit la fertilizare. Animalele pot fi purtatoare ale acestor bacterii si, cu toata acestea, sa nu prezinte semne ale bolii continuand sa contamineze produsele alimentare de origine animala precum lactatele si produsele din carne. Bacteriile din genul Listeria au fost identificate intr-o serie de alimente crude, inclusiv legume crude si produse din carne netratate termic. Chiar si alimentele procesate au fost contaminate dupa ce au fost prelucrate (mezelurile si branzeturile, de exemplu). Aceste bacterii pot fi prezente in laptele nepasteurizat sau produse alimentare obtinute din lapte nepasteurizat. Listeria este distrusa prin procesul de pasteurizare si prin gatire, desi exista unele alimente gata preparate care se pot contamina, dupa ce au fost fierte, dar care trebuie sa fie supuse inca unui proces – cel de ambalare.
Contactarea listeriozei
Oamenii se pot imbolnavi prin consumul de alimente care contin bacteria. Bebelusii se pot naste cu listerioza daca mamele au mancat alimente contaminate in timpul sarcinii. Persoanele considerate sanatoase pot manca alimente contaminate si pot sa nu se imbolnaveasca. Va pueti feri de listerioza prin evitarea anumitor produse alimentare de mare risc si prin utilizarea corespunzatoare a produselor alimentare.
Cum prevenim listerioza
Exista unele masuri generale pentru prevenirea listeriozei, similare cu cele folosite pentru prevenirea altor tipuri de boli cauzate de agenti infectiosi identificati in alimente precum Salmonella. Printre aceste masuri pe care le puteti adopta se numara:
- Consumati cat mai curand posibil alimentele perisabile si gata preparate.
- Spalati temeinic legumele crude inainte de a le consuma.
- Gatiti bine alimentele crude de origine animala (carnea de vita, carnea de porc sau de pasare).
- Evitati laptele nepasteurizat (crud) dar si produsele alimentare obtinute din lapte nepasteurizat.
- Pastrati carnea cruda separat de legume si de alimente gatite.
- Spalati-va mainile, cutitele si tocatoarele (dar si celelalte ustensile din bucatarie) dupa manipularea alimentelor nepreparate.
Exista unele recomandari pentru persoanele care prezinta un risc mai mare de listerioza, din aceasta categorie facand parte femeile insarcinate si persoanele cu un sistem imunitar scazut, recomandari care se adauga celor amintite mai sus. Aceste recomandari includ:
- Nu mancati crenvursti, carne semipreparata sau mezeluri cu exceptia cazului in care sunt foarte bine reincalzite.
- Nu consumati branzeturi moi precum Feta, Brie, Camembert, branzeturi cu mucegai albastru sau branzeturi de tip mexican, cum ar fi Queso Blanco, Queso fresco si Panela, daca nu prezinta etichete care specifica in mod clar ca sunt facute din lapte pasteurizat.
- Listerioza poate fi declansata si prin consumul de pate tartinabil, care are in compozitie organe de porc sau pui.
- Fructele de mare sau pestele afumat trebuie evitate in timpul sarcinii, intrucat ar putea fi contaminate cu listeria. Totusi, puteti consuma fructe de mare sau peste proaspat ori decongelat – gatite la temperaturi optime. Excludeti total din meniu, in timpul sarcinii, algele care predispun la aparitia de infectii nocive atat pentru mama, cat si pentru copil.
Cum recunoasteti listerioza
In acest moment nu exista nici un test de screening de rutina pentru listerioza. Ar trebui sa va confruntati cu simptome precum torticolis sau febra si ar trebui sa consultati un medic.
Medicul va poate recomanda un test de sange sau poate solicita efectuarea unei punctii spinale pentru a examina calitatea lichidului de la nivelul maduvei spinarii. Acest lucru inseamna prelevarea unei mostre mici de fluid de la nivelul maduvei spinarii si analizarea ei in laborator. Pentru gravide, testul de sange este cel mai fiabil test care indica daca este sau nu vorba despre simptome de listerioza.
Femeile gravide care primesc antibiotice la timp, pot preveni infectia fatului sau nou-nascutului. Bebelusii cu listerioza primesc aceleasi antibiotice ca si adultii cu infectie, cu toate ca antibioticele sunt utilizate adesea in combinatii pana cand medicul este sigur de diagnostic. In ciuda tratamentului prompt, infectia cu Listeria poate, inca, in anumite cazuri, sa conduca la deces; acest lucru este mult mai frecvent intalnit la persoanele in varsta si in cazul acelora care se confrunta cu probleme medicale grave.
Sursa:
http://www.disabled-world.com/health/listeriosis.php