Floarea pasiunii – Ce trebuie sa stiu despre ea?
16 iunie, 2013
category: Plante medicinale
Floarea pasiunii (Passiflora incarnata) este o planta care creste in intreaga lume. In medicina pe baza de plante, partile aeriene ale florii pasiunii au fost mult timp folosite pentru a trata anumite afectiuni.
De ce folosesc oamenii floarea pasiunii?
Sustinatorii acestei plante considera ca aceasta poate ajuta la tratarea urmatoarelor tulburari:
- anxietate
- insomnie
- simptome de sevraj
- nevralgie
- epilepsie
Beneficiile florii pasiunii
Pana in prezent, nu exista suficiente dovezi clinice care sa sustina utilizarea terapeutica a acestei plante. Cu toate acestea, cercetari preliminare sugereaza ca floarea pasiunii arata promisiuni pentru tratarea acestor probleme de sanatate:
1) Anxietate
Intr-un studiu publicat in 2008, 60 de pacienti au primit randomizat fie floarea pasiunii, fie placebo, cu 90 minute inainte de interventia chirurgicala. Rezultatele studiului au aratat ca cei care au primit floarea pasiunii au prezentat niveluri mai scazute de anxietate, fapt ce i-a determinat pe cercetatori sa concluzioneze ca administrarea orala de floarea pasiunii poate reduce anxietatea fara a induce sedarea.
Cu toate acestea, intr-o analiza sistematica publicata in 2007, autorii au ajuns la concluzia ca studiile clinice randomizate, controlate care au avut drept scop analiza eficacitatii florii pasiunii in anxietate nu erau suficiente pentru a permite tragerea unor concluzii.
2) Renuntarea la opiacee
Pentru un studiu din 2001, cercetatorii au selectat 65 de dependenti de opiacee pentru 14 zile de tratament cu extract din floarea pasiunii si clonidina (un medicament utilizat pentru a trata simptomele de sevraj) sau clonidina si placebo. Rezultatele studiului au aratat ca ambele optiuni au fost la fel de eficace in tratarea simptomelor fizice ale sindromului de sevraj. Cu toate acestea, floarea pasiunii plus clonidina a aratat o superioritate semnificativa comparativ cu clonidina singura in managementul simptomelor psihice.
Floarea pasiunii – Efecte secundare
Desi floarea pasiunii este, in general, considerata sigura, au fost raportate incidente cu urmatoarele reactii adverse:
- ritm cardiac rapid
- greata
- varsaturi
- somnolenta
- ameteala
- afectarea functiei cognitive
Floarea pasiunii este sigura pentru a fi utilizata?
Floarea pasiunii poate produce efecte nocive atunci cand este utilizata in asociere cu anumite medicamente si substante (inclusiv benzodiazepine, anticoagulante si alcool).
In plus, nu exista dovezi stiintifice suficiente pentru a recomanda utilizarea sigura a acestei plante in orice doza in timpul sarcinii sau alaptarii.
Daca vreti sa utilizati floarea pasiunii in tratamentul unei afectiuni specifice de sanatate, consultati mai intai medicul.
Sursa:
http://altmedicine.about.com/od/anxiety/a/passionflower_benefits.htm