• Acasa
  • Sanatate
    • Plante medicinale
  • Actualitate
    • Actualitate interna
    • Actualitate externa
  • Politica
    • Politica interna
    • Politica interna comentarii
    • Politica externa
    • Politica externa comentarii
  • Evenimente
  • Prizonier in adevar
  • Social
  • Stiati ca ?
  • Life-Inedit
  • Turism
  • Bilete Avion

Time: 10:54 am

Spirulina – echipata cu proteine, vitamina B12 si fier

29 iunie, 2013

By: D Monica

category: Sanatate

0

Spirulina, o alga verde-albastra, este un superaliment prin orice definitie. A fost folosita inca din secolul al 16-lea de catre azteci si nord-africani. Mai tarziu a fost redescoperita de catre francezi, care au produs primul medicament din spirulina prelucrata – in 1969, si la scurt timp dupa, a devenit populara si in Japonia, Thailanda, California si Hawaii. Beneficiile sale nutritionale sunt impresionante si vaste ceea ce o face un aliment valoros, in special pentru vegetarieni, vegani, persoane care sufera de anemie, diabet si aceia care nu pot asimila suficienti nutrienti din alimentatie din cauza puterii economice sau a zonei in care traiesc.

Spirulina nu este o planta de mare, ci se gaseste, in special, in zona lacurilor unde prospera in ape foarte calde (85 – 112 grade Fahrenheit). Algele albastre-verzi precum spirulina sunt cele ce dau zonelor de apa culoarea verde inchis. Numele spirulinei este dat de forma sa, deoarece aceasta se prezinta sub forma unor fire microscopice, rasucite. Exista peste patruzeci de mii de varietati care necesita doar un pic de apa si de soare pentru a se dezvolta. Spirulina se poate dezvolta de la sine in salbaticie, si nu in cadrul unei ferme, prin interventia oamenilor. Dupa ce creste, se colecteaza si este transformata intr-o pasta groasa care, ulterior, este supusa procesului de uscare. Apoi este ambalata sub forma de pulbere sau procesata sub forma de tablete sau granule care pot fi introduse in capsule.

Spirulina contine o cantitate mare de proteine, vitamine si minerale. Are un continut de aproximativ 60-70% proteine(ceea ce inseamna mai mult decat au carnea rosie si soia, la un loc). Spirulina contine, de asemenea, toti aminoacizii esentiali, fapt ce o face o proteina completa; acest lucru nu este foarte frecvent intalnit in cazul alimentelor de origine vegetala. Spirulina contine o cantitate mare de vitamina B12, care este foarte greu de gasit in alte produse vegetale. Acesta este unul dintre motivele pentru care spirulina este o alegere excelenta pentru vegetarieni. Spirulina este foarte bogata in fier, care reprezinta carenta de minerale cea mai frecvent intalnita. Spirulina contine, de asemenea, calciu, magneziu, dar si vitaminele A, B, C, D si E. Datorita capacitatii sale de a rezista la temperaturi ridicate, este capabila sa-si pastreze valoarea nutritiva in timpul prelucrarii si depozitarii la raft. Multe alte alimente vegetale se vor deteriora la asemenea temperaturi. Spirulina contine doar 3,9 calorii pe gram si, cu toate acestea, are toate aceste beneficii deosebite. Este un aliment cu un continut redus de calorii, dar bogat in substante nutritive valoroase.

Se stie ca spirulina sporeste energia. Poate fi, de asemenea, utila in cazul diabeticilor pentru controlul poftei de mancare, fapt ce ar duce la un consum scazut de insulina. De asemenea, a fost folosita pentru pierderea in greutate  sau in tratamentul obezitatii, in cazul tulburarii de hiperactivitate cu deficit de atentie, febra fanului, stres, anxietate, oboseala, depresie si sindrom premenstrual. Poate fi utila si in cazul alcoolismului, in herpes, artrita si cancer. Mai putin de 2-3 grame pe zi pot avea beneficii mari de sanatate.

Femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa consulte medicul inainte de a consuma spirulina. De asemenea, aceasta nu ar trebui utilizata de persoane care ar putea suferi de boli autoimune, cum ar fi scleroza multipla, lupus, artrita reumatoida si pemfigus vulgar; intrucat face ca sistemul imunitar sa devina mai activ, spirulina poate intensifica simptomele acestor boli. De asemenea, consumul de spirulina trebuie evitat de orice persoana care se cunoaste cu fenilcetonurie, o tulburare metabolica in care organismul nu poate metaboliza fenilalanina (deoarece spirulina contine fenilalanina si poate determina o inrautatire a acestei tulburari).

Sursa:

http://www.naturalnews.com/033698_spirulina_superfood.html

Share on TumblrShare via email Share

Tags: 1969, alcoolism, alga verde-albastra, aminoacizi esentiali, anxietate, artrita, artrita reumatoida, azteci, B, beneficii deosebite, boli autoimune, C, calciu, California, calorii, cancer, capsule, carne rosie, D si E, depresie, diabetici, febra fanului, femei care alapteaza, femei insarcinate, fenilalanina, fenilcetonurie, fier, granule, Hawaii, herpes, insulina, Japonia, lupus, magneziu, minerale, oboseala, organism, pemfigus vulgar, pierderea in greutate, proteina completa, proteine, pulbere, scleroza multipla, secolul al 16-lea, simptome, sindrom premenstrual, sistem imunitar, soia, spirulina, stres, superaliment, tableta, temperaturi ridicate, Thailanda, tratamentul obezitatii, tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie, tulburare metabolica, valoare nutritiva, vegetarieni, vitamina B12, vitamine, vitaminele A

Cauta

Publicitate:

BACK TO TOP

Statistici de trafic:

  • Termeni si conditii

Close

Enter the site

Login

Password

Remember me

Forgot password?

Login