6 lucruri pe care ar trebui sa le curatati, dar probabil ca nu o faceti
Sunt o maniaca a curateniei. Daca exista o suprafata care trebuie sa straluceasca, o voi face sa straluceasca. Daca e vorba de vreun obiect din sticla care prezinta striatii, il voi lustrui. Voi curata, spala si dezinfecta aproape orice obiect din casa la care ajung si nu pot dormi bine cand stiu ca se aduna praf sub pat. (Sotul meu nu s-a decis inca daca inclinatia mea spre curatenie il face cel mai norocos sau cel mai torturat om din lume.)
Indiferent daca rutina de curatare urmeaza traiectoria vas de toaleta – podele – farfurii si tacamuri sau una care se invecineaza cu mania, exista probabil unele elemente din casa care sunt pline de germeni si trebuie sa fie curatate. Chiar si aceia dintre noi aflati permanent in stare de alerta vizavi de murdarie, pot uita ocazional de aceste bombe bacteriene invizibile.
Pungile reutilizabile
Multi dintre noi am capatat obiceiul de a ne lua propriile pungi, sacose, plase atunci cand mergem la cumparaturi, dar cati dintre noi le curata dupa fiecare calatorie la magazin?
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Arizona si Universitatea Loma Linda, 97% din consumatori nu spala niciodata sacosele de cumparaturi.
Aproximativ 50% dintre sacosele testate au continut bacterii coliforme (fecale), iar 12% – E. coli.
Mai ales pentru faptul ca multi oameni aleg pungile reutilizabile pentru a-si aduce masa de pranz la locul de munca, pentru a transporta carti sau haine, dar si pentru multe alte utilizari de uz casnic, spalarea acestora dupa fiecare utilizare este cheia stoparii contaminarii.
Sacosele de panza pot merge direct in masina de spalat, iar pungile de plastic reciclate pot fi sterse cu apa calda si detergent sau pot fi tratate cu un spray dezinfectant.
De asemenea, cercetatorii ne sfatuiesc ca fiecare punga sau sacosa sa fie utilizata doar pentru un singur scop — pentru transportul carnii crude, pentru transportul legumelor, pentru transportul rufelor, pentru transportul detergentilor, etc.
Capul de dus
Toata lumea adora dusul dimineata, dar nimanui nu-i place sa faca dus cu bacterii. Daca nu v-ati curatat recent capul de dus, trebuie sa stiti ca se va intampla exact acest lucru.
Un studiu al Universitatii Colorado a descoperit ca 30% din dusurile testate au prezentat rezultate pozitive pentru Mycobacterium avium, un germene care poate provoca infectii pulmonare, precum si pentru alte tipuri diferite de bacterii si ciuperci.
Din moment ce unii microbi pot fi rezistenti la clor, cel mai bun mod de a curata un dus este de a-l scufunda intr-o solutie diluata de otet dupa care curatati depozitele cu ajutorul unei periute de dinti veche.
Dusurile din plastic au mult mai multe sanse de a acumula bacterii comparativ cu cele confectionate din metal, astfel incat persoanele cu un sistem imunitar compromis sunt sfatuite sa ia in considerare schimbarea lor, daca este necesar.
Tastatura
Un experiment din 2008 efectuat de un cercetator din Anglia a constatat ca unele tastaturi de calculator adapostesc de cinci ori mai multe bacterii decat media scaunelor de toaleta — bacterii incluzand Staphylococcus aureus rezistent la meticilina (MRSA), E. coli si alti stafilococi.
Referitor la contaminarea echipamentelor informatice, Centrele de Control al Bolilor din SUA au dat vina pe un focar de infectie cu norovirus izbucnit in anul 2007 care a afectat mai mult de 100 de persoane la o scoala elementara din Washington.
Chiar si calculatoarele personale folosite la domiciliu nu sunt imune la infectii, avand in vedere ca oamenii, probabil, fac curatenie, duc gunoiul, prepara mancarea, isi ingrijesc animalele de companie sau folosesc toaleta fara sa se spele pe maini dupa efectuarea acestor activitati.
O spalare temeinica a mainilor dupa ce ati terminat de tastat este o modalitate buna de a evita imbolnavirile, dar curatarea tastaturii este o alta idee — chiar mai buna.
Mai intai eliminati praful si firimiturile (multi oameni mananca la calculator) folosind un aspirator si apoi utilizati o solutie diluata de detergent de vase sau alcool izopropilic pentru a tampona, sterge tastele cu ajutorul discurilor sau bilelor cosmetice de bumbac. (Mai intai asigurati-va ca ati deconectat tastatura.) Daca tot sunteti aici, ati putea sa oferiti acelasi tratament mouse-ului dar si telecomenzii televizorului.
Draperiile
Este adevarat ca atarna nemiscate, dar draperiile si perdelele sunt un magnet pentru praf, acarieni, parul de animale, mucegai si mizerii de toate tipurile.
Daca cineva din casa dumneavoastra sufera de alergii de interior, curatarea regulata a perdelelor poate contribui la reducerea acumularii de alergeni. Exista anumite tipuri de draperii care ar trebui duse la curatatorie sau la un alt centru de curatare profesional, inclusiv perdelele de dantela, cele cu broderie sau diverse aplicatii sofisticate si pretentioase, cele cu pliuri sau tesatura complicata si draperiile care sunt prea mari pentru a putea incapea in masina de spalat.
Intre spalari, expertii recomanda aspirarea perdelelor cel putin o data pe luna pentru a preveni acumularea murdariei.
Cosurile de gunoi
Tinand cont de faptul ca bucataria este, de obicei, cel mai murdar loc in orice casa — chiar mai murdara decat baia — nu e de mirare ca si cosurile de gunoi pot fi pline de germeni. Chiar daca aruncati gunoiul in mod regulat, cosul de gunoi in sine vine totusi in contact cu murdaria, praful, alimente vechi, carne cruda, legume care incep sa se descompuna, diverse mucegaiuri, asternutul pisicii si orice altceva pe care consideram ca este fie prea vechi, prea brut, prea grosolan sau prea dezgustator pentru a tine in casa.
Curatati recipientele de gunoi de cel putin doua ori pe luna pentru a preveni raspandirea unor germeni precum E. coli, Salmonella, Trichinella, dar si germeni simpli, comuni pentru raceala si gripa.
Recipientele mari de depozitare a gunoiului pot fi spalate cu apa fierbinte si o solutie blanda de inalbitor sau utilizand un produs destinat eliminarii mizeriei animalelor de companie, care contine enzime pentru distrugerea bacteriilor. (Puteti sa spalati cosul de gunoi in cada dar nu uitati sa spalati cada dupa aceea.)
Covorasele de la intrare (stergatoarele de picioare)
Cercetatorii de la Universitatea din Arizona au descoperit ca aproximativ 96% din pantofi poarta urme de bacterii fecale pe talpi. Daca va ganditi la legiunile de picioare care au trecut pragul, ati putea decide ca este timpul sa spalati covorasul.
Nu conteaza cat de precauti suntem, nu putem crea un mediu complet steril in jurul nostru. Este normal sa venim in contact cu ceva microbi si bacterii — acestia ne ajuta sa digeram hrana, sa ne mentinem sistemul imunitar in stare de alerta si ofera o intreaga serie de servicii benefice. Nu putem eradica toti microbii cu care ne intersectam in drumul nostru, dar avand in vedere posibilitatea de a alege intre a trai alaturi de mai multe sau mai putine bacterii, nu trebuie sa fim maniaci ai curateniei ca sa stim ce sa alegem.
Sursa:
http://www.care2.com/greenliving/6-things-you-should-clean-but-probably-dont.html