Zincul este unul dintre nutrientii esentiali, necesari pentru mentinerea unui sistem imunitar puternic. De asemenea, zincul este necesar pentru digestia si utilizarea carbohidratilor precum cerealele, legumele, fructele si zaharurile, dar si a alimentelor bogate in proteine.
Zincul contribuie la procesul de vindecare a diverselor rani, precum si a arsurilor si sprijina functionarea sanatoasa a prostatei, in cazul barbatilor. Este un element necesar pentru sanatatea sangelui, oaselor, creierului, inimii, ficatului si muschilor. O cantitate adecvata de zinc este esentiala pentru o sanatate excelenta.
Printre simptomele carentei de zinc se numara: acneea, un apetit scazut, unghii fragile, dureri de crestere sau oprirea cresterii la copii, diaree, dificultati in conceperea unui copil, raceli sau stari gripale frecvente, cresterea lenta a parului sau unghiilor, pierderea simtului mirosului sau gustului, afectiuni ale prostatei sau impotenta la barbati, tulburari ale somnului, rani sau leziuni care se vindeca foarte lent.
Exista multe surse vegetale de zinc. Iata unele dintre cele mai bune:
- Nucile de Brazilia
- Nucile caju
- Untul de arahide
- Migdalele
- Semintele de dovleac
- Semintele de floarea-soarelui
- Semintele de susan
- Semintele de pin
- Fasolea neagra, fasolea Pinto, fasolea Romano
- Nautul
- Mazarea
- Sfecla
- Morcovii
- Legumele cu frunze de culoare verde inchis
- Ceapa
- Varza
- Sparanghelul
- Cartofii
- Cerealele integrale si painea integrala
Consumati si alimente fermentate intrucat zincul pare sa aiba o biodisponibilitate mai mare in timpul procesului de fermentatie. Aceste alimente includ: miso, tempeh, aluatul de paine, legumele fermentate, varza murata.
Sursa:
http://www.care2.com/greenliving/top-vegan-sources-of-immune-boosting-zinc.html