• Acasa
  • Sanatate
    • Plante medicinale
  • Actualitate
    • Actualitate interna
    • Actualitate externa
  • Politica
    • Politica interna
    • Politica interna comentarii
    • Politica externa
    • Politica externa comentarii
  • Evenimente
  • Prizonier in adevar
  • Social
  • Stiati ca ?
  • Life-Inedit
  • Turism
  • Bilete Avion

Time: 11:15 am

Mega-Ţeapa lui Victor Ponta – Afacerea Rompetrol

26 august, 2014

By: Silviu Tudor Saladjiar

category: Actualitate interna, Politica interna

0

Împotriva tuturor normelor de drept şi de bun simţ politico-economic, a unei decizii a Curţii Constituţionale, a Preşedinţiei şi a poporului român, Ponta şi-a aranjat banii pentru campania prezidenţială. În vreme ce Statul se luptă în justiţie cu defunctul Dinu Patriciu, parte în dosarul Rompetrol, pentru suma de 85 de milioane de dolari, nicio autoritate nu îi deranjează pe guvernanţii care au semnat Memorandumul prin care se şterge datoria KazMunaiGaz către România, în valoare de aproape 600 de milioane de dolari. 

Hotărârea de Guvern privind Memorandumul Rompetrol, prin care Guvernul Ponta îi scapă pe kazahi de datoria de 588 de milioane de dolari a apărut în ianuarie 2014. Memorandumul prevedea, în primul rând, că Guvernul, prin retragerea din procesul cu Rompetrol, nu mai vrea banii pe care compania de stat kazahă trebuia să îi vireze în conturile României, potrivit calendarului de achiziţie stabilit în august 2007. Deşi premierul susţinea sus şi tare, după ce Curtea Constituţională a decis că nu este constituţional ca Parlamentul să aprobe aceasta decizie, că nu se va folosi de o Hotărâre de Guvern pentru oficializarea blatului Bucureşti – Astana, pretinzând că „…spre deosebire de dumneavoastră (ziariştii, n.n.), noi (guvernanţii) răspundem pentru legile pe care le adoptăm”, măgăria a fost produsă cu amândouă mâinile şi cu gura plină.

Memorandumul prevede ca, după anularea litigiilor dintre statul român şi Rompetrolul controlat de kazahi, aceştia să vină în companie cu o investiţie de 1 miliard de dolari, dar nu specifică o dată limită a realizării acestei investiţii, şi nici a celei la care România vinde 26,69% din acţiunile pe care le deţine în Rompetrol. Deci, nimic concret privind obligaţiile debitorului Rompetrol, ci doar avantaje financiare oferite pe tavă de argint, lângă o farfurioară cu şerbet de trandafiri din Şoseaua Kiseleff nr. 10.

Istoria Memorandumului

e mai veche şi mai smântânoasă, ca laptele antilopei Saiga – Memorandumul cu Rompetrol a fost semnat de Guvernul Ponta şi KazMunaiGaz pe 15 februarie 2013. La numai trei zile, pe 18 februarie 2013, au fost suspendate procesele aflate pe rol, chiar în ziua în care Curtea de Apel Constanţa ar fi trebuit să se pronunţe asupra datoriei companiei Statului kazah faţă de România, iar datele aflate pe biroul magistraţilor prezumau o decizie favorabilă Statului român. Ca un făcut, secretarul de stat de la Externe, Bogdan Aurescu, a vizitat Astana cu câteva zile înainte de semnarea Memorandumului  cu parandărăt, pe 11 februarie 2013, când, oficial, s-a întâlnit cu  Erlan Idrissov, şeful diplomaţiei kazahe, şi cu adjunctul acestuia, Alexei Volkov.

Fără niciun  termen clar, Memorandumul prevede înfiinţarea unui fond de investiţii româno-kazah, cu participaţie 20% partea română, respectiv 80% cea kazahă, fond care ar trebui să genereze o investiţie de 1 miliard de dolari într-un interval de 7 ani. Nu prevede, însă, când începe acest interval.

Vânzătorii semnatari ai penibilului document sunt, în ordinea numerelor de pe tricou sau a intereselor, Victor Ponta, Constantin Niţă,  Daniel Chiţoiu, Liviu Voinea, un politruc din Ministerul Economiei şi, ca să fie familia completă, are avizul de la Justiţie. Cine a dat avizul, oare domnul domnul verişor prin alianţă Robert Cazanciuc?

Tot în anul de graţie 2013, pe meleagurile kazahe s-au perindat Sorin Oprescu  (4-6 iulie) în acelaşi interval de timp ca şi premierul, Ponta fiind invitat de omologul său de atunci, Serik Ahmetov, ministru al Apărării al Kazahstanului din aprilie 2014. La Astana au mai fost şi misteriosul domn Niţă de la Ministerul Economiei şi DJ Remus Borza, acum preşedinte al Consiliului de Supraveghere a Hidroelectrica şi partener în cadrul casei de insolvenţă Euro Insol, care declara la momentul vizitei că, împreună cu ministrul Niţă, are planificate întâlniri cu prim-vicepremierul kazah şi cu ministrul Petrolului de la Astana. Tot la Astana a aterizat şi preşedintele Camerei Deputaţilor şi inamicul public numărul 1 al limbii române, „nea Excelenţă” Văluş Zgonea. Au lipsit Livache Dragnea şi nea Nelu Ilici Iliescu, ca să fie complet tot stafful de conducere la maratonul de pupături ai poalei dictatorului luminat Nursultan Nazarbajev. Şi, fireşte, Adrian Năstase, Înainte Mergătoriul ţepelor trase României, dar premierul nenumăratelor ouă de la Cornu a lipsit motivat. Ceea ce le dorim şi lupilor tineri.

În vremea aceasta, KazMunaiGaz, societatea naţională de petrol şi gaze naturale din Kazahstan, deţinătoarea The Rompetrol Group,  vinde în benzinăriile din Astana un litru de benzină cu 60 de cenţi până la 1 dolar, la staţiile dinspre centru şi cartierele rezidenţiale, iar motorina cu 70 de cenţi. Iar noi plătim, fiecare dintre noi, fie că avem sau nu autoturism, acciza majorată, taxa pe stâlp şi construcţii speciale, pe grajduri pentru vite, silozuri, toate acestea la un loc neaducând la bugetul statului cele 388 + 200 de milioane de dolari la care a renunţat Ponta Victor Viorel

Azamat Zhangulov Senior VP KazMunaiGaz Int'l

Azamat Zhangulov, Senior VP KazMunaiGaz Int’l, prietenul lui Victor Ponta 

Share on TumblrShare via email Share

Tags: 2013, 2014, Astana, Bucuresti, Dinu Patriciu, kazahi, KazMunaiGaz, Romania, Rompetrol, Victor Ponta

Cauta

Publicitate:

BACK TO TOP

Statistici de trafic:

  • Termeni si conditii

Close

Enter the site

Login

Password

Remember me

Forgot password?

Login